گزارشي از اولين نمايشگاه توانمندي هاي فناوري نانو
ستاد ويژه توسعه فناوري نانو كه متولي توسعه فناوري نانو در كشور است در سال نوآوري و شكوفايي به منظور آشنايي عموم با فعاليت هاي صورت گرفته و توانمندي هاي كشور در حوزه فناوري نانو اقدام به برگزاري نمايشگاه توانمندي هاي ملي فناوري نانو نموده است.
اولين نمايشگاه توانمندي هاي ملي نانو از تاريخ 22 الي 24 مهر ماه 1387 با اهداف آشنايي با توانمندي هاي موجود كشور در حوزه فناوري نانو، گسترش درك عمومي نسبت به فناوري نانو، افزايش تعامل ميان واحدهاي فعال در حوزه فناوري نانو و جذب سرمايه و تسهيل در انعقاد قراردادهاي انتقال فناوري در مركز آفرينش هاي فرهنگي و هنري برگزار گرديد.
در مراسم افتتاحيه اين نمايشگاه، علي محمد سلطاني دبير ستاد ويژه توسعه فناوري نانو اعلام كرد: در اين نمايشگاه طيف گسترده اي از مجموعه هاي تجاري و تحقيقاتي حاضر هستند ، به گونه اي كه 15 غرفه مربوط به دانشگاه ها، 11 غرفه براي مراكز رشد و پاركهاي علمي، 9 غرفه براي آزمايشگاه ها، 6 غرفه براي پژوهشگاه ها و 50 غرفه براي شركت هاي توليد، خدمات و بازرگاني در نظر گرفته شده است.
هم چنين دكتر حامد افشاري، مدير دبيرخانه نمايشگاه هدف اصلي از برپايي اين نمايشگاه را معرفي و ايجاد بستر لازم براي تجاريسازي اين فناوري اعلام كرد و افزود در واقع “اولين نمايشگاه توانمنديهاي ملي فناوري نانو” محلي است براي معرفي و آشنايي مسئولين، محققين، صنعتگران و عموم مردم با کالاها، فناوريها، خدمات، تکنيکهاي جديد و نوآوريها.
برگزاري نمايشگاه توانمنديهاي ملي فناوري نانو سبب ميگردد تا توانمندي داخلي در حوزه فناوري نانو و شيوههاي جديد توليد مورد توجه بازديد کنندگان قرار گيرد و با انجام اين عمل جذب سرمايه و انعقاد قراردادهاي انتقال فناوري تسهيل ميگردد.
به گزارش ستاد اطلاعرساني جشنواره، در نمايشگاه امسال شرکتهاي فعال در عرصه توليد و واردات مواد اوليه و محصولات نانو حضور يافتهاند.
گفتني است در شرايطي که تعداد شرکتهاي وارد کننده محصولات نانوي بيشتر از شرکتهاي توليدي است، تعدادي از دانشگاه هاي کشور نيز در نمايشگاه امسال حاضر شدهاند.
دانشگاه هاي اصفهان، يزد، فردوسي مشهد، علم و صنعت، تربيت مدرس، شيراز، شهيد بهشتي، صنعتي شريف، صنعتي اصفهان، الزهرا، علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد، اميرکبير، تهران، خواجه نصيرالدين طوسي، صنعتي بابل و علوم پزشکي تهران هر يک در بخشهاي مرتبط با نانو غرفههايي را به خود اختصاص دادهاند.
با بازديد از نمايشگاه امسال ميتوان با گوشهاي از کاربردهاي فناورينانو در زمينههايي مانند تجهيزات پزشکي، زنگ، سطوح، شيشه، دستگاههاي آزمايش و اندازهگيري، آناليز مواد و محصولات باغي آشنا شد، مثلاً در يکي از غرفهها سيبهايي به نمايش گذاشته شده بود که در سيستم تصفيه هواي سردخانهاي نگهداري ميشود که با استفاده از فناورينانو کار ميکند و به همين دليل دوام آنها افزايش يافته است.
مهندس صابر ميرزايي، معاون پژوهشي دفتر همکاري هاي فن آوري رياست جمهوري گفت: ايران تا سال 1394 رتبه 15 دنيا از فن آوري نانو را کسب خواهد کرد که در حال حاضر صاحب رتبه برتر منطقه است.
به گفته وي در تاريخ معاصر هر چند يکبار يک فن آوري جديد متحول کننده در دنيا ظهور پيدا کرده و دوره اي را تحت تاثير خود قرار داده است.
در اين نمايشگاه به منظور آشنايي دانشجويان، دانش آموزان و عموم مردم با فناوري نانو غرفه اي با نام ” غرفه آموزش عمومي نانو” به نمايش كاركردهاي نانو در قالب محصولات مصرفي و نمايش مفاهيم اوليه فناوري نانو در قالب چند آزمايش ساده پرداخت كه در بخش محصولات مصرفي، محصولاتي نظير پارچه هاي خود تميز شونده اثرات فوتوكاتاليستي، پارچه هاي ضد حريق، نانو فيلتراسيون و … به نمايش گذارده شد. و همچنين در بخش آموزش نيز مفاهيمي نظير درك ابعاد، خود چيدماني نانو ذرات و نانو پزشكي آموزش داده شد.
آنچه هم اكنون كشوري را توسعه يافته و يا عقب مانده معرفي مي كند، ميزان بهره گيري از فناوري هاي نو در ابعاد مختلف توسعه است. امروزه فناوري عامل اصلي برتري كشورها بر يكديگر محسوب مي شود، برخلاف گذشته كه منابع طبيعي و معدني باعث اين برتري بود. اگر كشور ما داراي ذخاير نفتي سرشار است، اما همزمان نيز يكي از وارد كنندگان بنزين و مشتقات نفتي است، اگر تمامي مواد خام مورد استفاده در ساخت يك خودرو در كشور وجود دارد، اما هنوز هم وابسته به صنايع خودرو سازي خارجي هستيم و اگرهاي بسيار ديگر، همه گواهي است بر اين ادعا كه “نمي توانيم بيش از اين بر منابع طبيعي به عنوان عامل برتري و رقابتي در عرصه بين المللي تكيه كنيم”.
فناوري نانو از جمله فناوري هايي است كه مي تواند ما را در رساندن به مسير توسعه كمك نمايد و كاربرد وسيع آن در بخش هاي مختلف نشانگر وسعت آن مي باشد و بسياري از كشورها به آن، به عنوان ابزار پيشتازي جهاني و كسب منافع بزرگ اقتصادي توجه نموده اند.
در كشور ما نيز تاكنون فعاليت گسترده اي در اين حوزه صورت پذيرفته است. تدوين سند راهبرد 10 ساله فناوري نانو، فعاليت هاي ترويجي از سال 82، راه اندازي شبكه آزمايشگاهي، ايجاد شبكه شركت ها، ايجاد واحدهاي مالكيت فكري و سياست گذاري و منابع انساني جهت تربيت نيروي متخصص از جمله اين اقدامات است.
اميدواريم با توجه بيشتر مسئولان بخصوص در بخش بودجه امكان توسعه و رشد اين علم در كشور فراهم شود.