نوآوري رمز موفقيت بوريا
.jpg)
لطفاً در مورد ايده ساخت دستگاه روبوتافت توضيحاتي را بفرماييد؟
در واقع همه چيز از نيم ساعت پاياني نمايشگاه دموتكس 2007 هانوفر آغاز شد. در صحبتي كه با يكي از مشتريان فرانسوي داشتيم مطلع شديم كه يک كمپاني سوئدي توليد كننده روبات هندتافت دچار مشكلاتي جدي در سيستم نرم افزاري خود است. لذا طي مذاكراتي كه با اين شركت سوئدي انجام داديم قرار بر اين شد تا شركت بوريا در يك همكاري مشترك اين نقص را حل نمايد. با توجه به اين امر و پس از طي يك فاز مطالعاتي 6 ماهه در رابطه با نوع عملكرد ماشين ونيز همكاري نزديك با سه دانشگاه معتبر اتريشي، آمريكايي و يك دانشگاه از جمهوري چك موفق به اجراي قالب بندي اوليه و الگوريتم هاي لازم شديم. كار در بخش نرم افزاري بسيار پيچيده بود و نياز به محاسبات زياد والگوريتمهاي پيچيده و قوي داشت. اما بوريا موفق شد با همكاري نزديك با اين دانشگاهها و تلاش شبانه روزي خود به اين مهم دست يابد و حتي در بعضي قسمت هاي نرم افزار موفق شديم با استفاده از جديدترين مقالات و تحقيقات علمي، سرعت اجرا را تا 20 برابر افزايش دهيم. در ادامه، براي اولين بار اين نرم افزار را در ايتما 2007 مونيخ به نمايش گذاشتيم.
پس از آن، روي اين ايده كار كرديم كه ساخت خود ماشين هم مي تواند بسيار جالب باشد، به ويژه براي بازار داخل ايران كه با توليد كفپوش و فرش اجين شده است.
جايگاه اين بخش از صنعت كفپوش يعني توليد به شيوه Handtuft در بازار ايران و جهان كجاست؟
مقوله فرش و كفپوش در ايران جايگاه مناسبي و ريشه در تاريخ و فرهنگ ما دارد. اما بايد به اين نكته اشاره كرد كه هر چند در بعضي بخش ها – صرف نظر از صادرات – حداقل در توليد كمي و كيفي قوي هستيم، اما برخي بخش هاي صنعت كفپوش را نيز به فراموشي سپرده ايم. مثلاً در ايران بيش از 2000 ماشين بافندگي رويه به رويه (Face-to- Face) داريم در حالي كه تعداد ماشين آلات بافندگي آكسمينستر (Axminster ) در حد صفر است.
به طور كلي اگر فرش ماشيني و دستباف را به دو جزيره تشبيه كنيم، اين نوع كفپوشها در بين اين دو قرار خواهند گرفت.
فرش دستباف به طور كلي به سه شاخه Hand tuft/ Hand Knot/ Hand Weave تقسيم مي شود. در ايران شايد 99 درصد بافته هاي دستي ما Hand Knot يا گره دستي هستند. تنها يكي دو واحد فرش Hand tuft توليد مي كنند و توليد فرش Hand Weave هم نزديك به صفر است.
اما در هند به عنوان يكي از بزرگترين توليد كنندگان و صادر كنندگان فرش در جهان، حجم بزرگي از توليدات آنها همين Hand tuft است. همينطور عمده فرشهاي مد روزي كه در تايلند، چين و آسياي جنوب شرقي توليد مي شوند، به همين روش هستند.
اما جاي اين بخش در بازار ما خالي است، نه تنها در بخش بافت دستي (Hand tuft) معمولي بلكه در بافت روباتيك (كه يك روبات به جاي انسان عمليات كاشت پرزها را انجام مي دهد) نيز وضعيت چنين است.
فرش دستباف داراي انعطاف پذيري بسيار بالايي است اما از نظر زمان و ميزان توليد با محدوديت مواجه است به همين خاطر است كه در فرش هاي دستباف طرح هاي مد روز قابليت اجرا ندارند. در فرش ماشيني حجم توليد بالا، زمان توليد كم و انعطاف پذيري متوسط است چرا كه مثلاً تعويض رنگ و ايجاد تنوع در رنگبنديهاي جديد و مد روز مستلزم هزينه بسيار بالايي است. بنابراين بدليل هزينه بسيار زياد جهت ايجاد رنگبنديهاي متنوع و جديد، و حبس سرمايه بالا در انبارهاي نخ، معمولاً نقدينگي توليد كننده پايين آمده و توليدكنندگان از اجراي رنگ بنديهاي جديد پرهيز مينمايند.
Robotuft در بين اين دو قرار مي گيرد. يعني حجم توليد آن از فرش ماشيني كمتر ولي انعطاف پذيري فوق العاده بالا در نمره نخ، نوع و جنس نخ، تعداد رنگ و … دارد و از طرفي سرعت توليد بسيار بالاتري از فرش دستباف دارد. از نظر سرمايه انبار نخ تقريباً مشابه فرش دستباف است و ميتوانيد تنها با قرار دادن چند بوبين نخ رنگي در پشت ماشين، يك فرش با رنگ بندي جديد را ببافيد. ضمن اينكه ميتوانيد همزمان در يك نقطه بافت، چندين نوع نخ با رنگ و جنس و حتي نمره هاي مختلف را استفاده كنيد كه تركيب كردن اين نخها بايكديگر طرحهاي جالب و قدرت خلق بسيار بالايي را به توليد كننده مي دهد.
رقباي شما در دنيا؟
در اين حوزه كلاً دو شركت سوئدي و استراليايي- بلژيكي فعاليت مي كنند. جالب اينكه شركت سوئدي در يك همكاري مشترك با ما، پس از ايتماي مونيخ ماشين آلات خود را با نرم افزار بوريا به فروش مي رساند و در حال حاضر نرم افزارهاي ما با ماشين آلات اين شركت در كشورهاي سوئد، اسپانيا، مراكش، آمريكا، بلژيك و هلند نصب شده است.
ماشين ساخت بوريا دقيقاً با نمونه هاي خارجي برابري مي كند و حتي سرعت ماشين بوريا در مواردي هم بيشتر است.
اهميت ورود به بازار مد روز دنيا و قابليت هاي اين ماشين در اين زمينه ؟
در مسئله بازار مد روز، فرش دستباف نمي تواند جوابگو باشد، چرا كه تنها بافت فرش دستباف بين 3 تا 6 ماه طول مي كشد، بنابراين با محدوديت هايي روبروست. به همين خاطر است كه تجار فرش دستباف طرح هاي كلاسيك را ترجيح مي دهند (البته به غير گليم و گبه).
براي فرش ماشيني نيز هر چند از نظر سرعت، زمان و طرح و نقشه محدوديتي وجود ندارد، اما توليد كننده نياز به سرمايه در گردش بسيار زيادي براي بافت طرحها و نقشههاي متفاوت با رنگ بنديهاي مختلف دارد كه با توجه به مكانيزمهاي فروش چند ماهه در ايران، در توان اكثر توليد كنندگان ما نيست. ضمن اينكه تعويض كريل و آماده كردن ماشين براي بافت طرح و رنگ بندي جديد نيز زمان خاص خود را نياز دارد، به ويژه با شرايط اقتصادي ايران كه نقدينگي يكي از مشكلات عمده توليد كننده است. چرا كه داشتن يك انبار نخ چند صد ميليوني در مقابل چكهاي مدت دار چند ماهه خريداران همخواني ندارد. هر چند كه مقوله پرداختن به مد روز در فرش و روشهاي نوين بازاريابي نيز يك علامت سوال است كه در جاي خود بايد راجع به آن بحث كرد.
اما روبات Hand tuft اين امكان را به شما مي دهد كه فرش را در يك روز توليد كنيد ضمن اينكه سرمايه بسيار ناچيزي براي مواد اوليه صرف مي كنيد و سرمايهگذاري شما در مواد اوليه، به اندازه سفارش خواهد بود.
بدين ترتيب ميتوانيد انبار نخي با صدها رنگ بندي و هزينه بسيار بسيار پايين در مقايسه با فرش ماشيني داشته باشيد. در نتيجه با اين مشخصات مي توانيد براحتي وارد بازار مد روز دنيا شويد. سفارش بگيريد و 48 ساعته تحويل دهيد، با رنگبندي و طرح و نقشهاي كه ميتواند امروز كاملاً متفاوت با ديروز باشد و اين همان چيزي است كه تكنيك Hand tuft را انعطاف پذير ميكند.
همانطور كه امروز ميبينيد اغلب برندها و بزرگان فرش و كفپوش جهان از توليد كنندگان فرش Hand tuft هستند و بايد بنيانگذاران مد در فرش را هم به اين جمع اضافه كرد. به عنوان مثال يكي از شركت هاي توليد كننده تركيهاي كه بسيار قوي روي مد و Brand Name كار ميكند، يك فرش پرز بلند (Shaggy) را در فروشگاه خود در استانبول، متري 700 هزار تومان به فروش ميرساند به عبارتي يك فرش 6 متري 4 ميليون و دويست هزار تومان كه اين فرش با جنس پشم نيوزيلند و ويسكوز به همين روش Hand tuft توليد ميشود. در اين روش شما از خلق ايده تا تحويل فرش به مشتري چند روز بيشتر فاصله نداريد.
به نظر شما دليل موفقيت تركيه در بازار ايران چيست؟
شايد يك از علل آن خسته شدن مردم از طرحها و نقشههاي فرش ماشيني ايراني است. چرا فرش ماشيني تركيه پارسال چند ميليون دلار در ايران فروش ميرود؟ شما نه با تعرفه گمركي ميتوانيد جلوي فروش فرش ماشيني تركيه يا مصر را بگيريد و نه با اعمال ساير محدوديتهاي ديگر. تنها راه اينست كه شما بايد آنچه را مردم دوست دارند، توليد كنيد. شما نميتوانيد مردم را مجبور كنيد كه نوآوري را دوست نداشته باشند و يا مد روز را نپسندند. بلكه شما بايد بتوانيد آنچه را كه آنها ميپسندند، توليد كنيد. اگر شما نتوانيد آن را توليد كنيد، طبيعي است كه به سراغ ديگري ميروند. اگر اين كار را انجام دهيد، خواهيد ديد كه به طور اتوماتيك فروش فرش تركيه كم خواهد شد. چرا كه مسلماً كيفيت فرش ما يكي از بهترين ها در دنياست و تفاوت زيادي در اين زمينه وجود ندارد (البته در خصوص توليدكنندگان خوب و بنام ما).
بايد فكر كنيم كه چرا مردم فلان فرش ماركدار تركيه را مي خرند؟ در حالي كه كارخانه آن در تركيه يك سوم كارخانجات بزرگ ماست. آنها روي Brand Name ، مد و Fashion كار كردهاند و ما اصلاً!!
پيش بيني شما براي ورود ماشين Robotuft بوريا به بازار ايران؟
به چند دليل ما اين پروژه را، پروژه موفقي در ايران پيش بيني مي كنيم و به همين دليل براي اولين بار قصد داريم از آن در نمايشگاه بين المللي تهران رونمايي كنيم. اين ماشين يك گزينه عالي براي كارگاههاي كوچك است و اين يكي از دلايل حضور موفق ما در بازار داخل خواهد بود. با اينكه بيش از صدها كارخانه فرش در ايران است اما شايد تعداد كارخانجات بسيار بزرگ و مكانيزه ما از تعداد انگشتان دست تجاوز نكند. به همين دليل علاوه بر كارخانجات بزرگ كه بدنبال نوآوري و تنوع در محصولات خود هستند، در شهرهايي مانند كاشان، تبريز، يزد و اصفهان كه كارگاههاي كوچك نساجي رواج دارد ميتواند موفق باشد. به طوري كه شما مي توانيد در يك كارگاه بسيار كوچك يك تجارت خانوادگي راه بياندازيد كه نه امكانات سوله صنعتي غريب نياز دارد، نه پساب صنعتي، نه هوايسازي صنعتي، نه فوندانسيون، نه برق سه فاز و … پس همه جا مي تواند نفوذ كند. حتي در طبقه دوم يك آپارتمان!
همچنين قيمت ماشين و ميزان سرمايه در گردش كم، راه را براي ورود به بازاري باز مي كند كه مي تواند كاملاً نو و جذاب باشد.
اولين برنامه ما براي نمايش خارجي Robotuft نيز احتمالاً نمايشگاه Zemin تركيه در فروردين 88 و يا نمايشگاه هانوفر 2010 خواهد بود. متاسفانه به دليل نزديكي نمايشگاه دموتكس به نمايشگاه تهران قادر به نمايش آن در دموتكس امسال نخواهيم بود و از آنجايي كه در چند سال اول تمركز خود را بر بازار داخل خواهيم داشت، ترجيح مي دهيم در نمايشگاه تهران براي اولين بار به نمايش بگذاريم.
در فرآيند ساخت اين ماشين كدام بخش براي شما دشوارتر بود؟
هر چند كه بخش نرم افزاري اين دستگاه بسيار پيچيده بود، اما با توجه به تجربه و تخصص 12 ساله شركت ما در برنامه نويسي و توليد نرم افزارهاي مرتبط با صنعت فرش، براي ما مشكلات كمتري در برداشت. در هرصورت اين پروژهاي بود شامل، سه بخش نرمافزاري مستقل، بخشهاي سختافزاري متنوع، تابلو برق و مدارات الكتريكي و الكترونيكي، بخشهاي مكانيكي متنوع و … كه هر يك ظرافتها و دغدغههاي خاص خود را داشت. به ويژه اينكه ايده ما، ساخت يك ماشين با كيفيت بالا، استاندارد و در مواردي بالاتر از رقباي خارجي جهت بازارهاي داخلي و خارجي است و توليد ماشين ارزان به هر قيمتي را هيچگاه مد نظر نداشتيم.
حمايتهاي دولتي؟
به نظر من حمايتهاي دولتي تنها در زمينه حمايتهاي بانكي (وامهاي كم بهره) ميتوانند براي شركتها كارساز باشد. ما در شركت بوريا هيچگاه روي ساير حمايتهاي دولتي حساب باز نكردهايم. تنها انتظار ما، سهولت در دريافت وامهاي بانكي با بهره كم براي كل صنايع است. با اينكه به بيش از 30 كشور دنيا نرم افزار صادر كردهايم، اما شايد در اتحاديه صادر كنندگان نرم افزار خيليها با نام بوريا آشنا نباشند! ما هيچ گاه دنبال القاب و عناويني دولتي مانند صادركننده نمونه و غيره نبودهايم و تنها سعي كردهايم با كار و تلاش موجب ارتقاي كيفيت محصولات خود شويم. چرا كه اعتقاد دارم اگر محصولي با كيفيت و قابل رقابت و بي نقص توليد كنيم، مشتريان خود به خود به سمت ما ميآيند و نيازي به حمايت كسي نخواهيم داشت. بهترين حامي، هميشه پشتكار، صداقت و كيفيت در كار است.