فرش چيني با نام ايراني در پاكستان
مسوولان ايراني به صورت مدام اخباري در مورد ثبات بازارهاي صادراتي فرش ايراني ميدهند ولي به موازات انتشار اطلاعيههاي وزارت بازرگاني رسانههاي بينالمللي از افزايش صادرات فرش چيني و جايگزيني آن در بازارهاي صادراتي به جاي فرش ايراني خبر ميدهند.
فرشهاي چيني در بازارهاي بينالمللي و حتي بازارهاي منطقه با برند فرشهاي ايراني به فروش ميرسند. فرشهاي چيني به نام “كاشان” در بازارهاي پاكستان و امارات به فروش ميرسند. مسوولان وزارت بازرگاني چندي پيش خبر تاسيس شهركي در چين به نام كاشنان را تاييد كرده بودند. فرشهاي چيني در بازارهاي جهاني به دليل قيمت پايين و طرحهاي ايراني به سادگي به فروش ميرسند. اين جريان نگرانيهاي بسياري را ميان مسوولان ايران رقم زده است اما آنان بر اين باورند كه با سكوت شرايطي براي مواجهه با نمونههاي چيني مهيا ميشود
در همين حال روزنامه انگليسي فايننشالتايمز طي گزارشي به عرضه گسترده فرشهاي چيني در پاكستان با نام فرش ايراني اشاره كرد و نوشت: فرشهاي تقلبي چيني به قيمت نصف تا يكسوم نسخههاي ايراني در پاكستان فروخته ميشوند.
فايننشالتايمز طي گزارشي از عرضه گسترده فرشهاي چيني در پاكستان با نام فرش ايراني و با طرحها و نقشههاي ايراني خبر داده است.
براي مقابله با اين پديده مقامات پاكستان در ماه ژوئيه يك محموله از فرشهاي چيني را كه از منطقه سينكيانگ وارد اين كشور شده بودند، بازگرداندند.
يك مقام پاكستاني با اشاره به استقبال خريداران پاكستاني از اين اقدام گفت: ما گمان نميكرديم ممنوعيت ورود كالاهاي چيني با استقبال خريداران فرش مواجه شود. آنها خوشحالند كه فرشهاي چيني وارد كشور نميشوند.
يكي از اين افراد عمران امان است كه همواره تشخيص فرشهاي تقلبي چيني با فرشهاي ايراني برايش مشكلساز بوده است. او از معامله فرشهاي چيني خودداري ميكند زيرا معتقد است اين فرشها بازار باارزش فرش را تحت تاثير قرار ميدهند.
وي گفت: زماني يكي از شركايش چندين هزار دلار براي فرشي كه فكر ميكرد فرش ابريشم ايراني است پرداخت كرده بود اما وقتي به اسلامآباد آمد دريافتيم آن فرش تقلبي است و در چين بافته شده است.
اين فروشنده فرش در بازار اسلامآباد گفت: آن وقت بسيار دير شده بود. چينيها از روي تمام انواع فرشهاي گرانقيمت كپيبرداري ميكنند.
وي بسيار مشتاق است كه بتواند اعتماد مشتريان خود را جلب كند. بسياري از آنها حاضر به پرداخت هزاران دلار هزينه هستند اما قادر نيستند يك فرش ايراني واجد شرايط را تشخيص دهند. بنابراين وي فرشهاي چيني را در خارج از مغازهاش قرار ميدهد.
در عين حال امثال عمران امان در ميان فروشندگان فرش در پاكستان بسيار اندك هستند.
براي خريداران ناآزموده تشخيص تفاوت ميان يك فرش تقلبي چيني از نسخه ايراني آن يا فرش هرك تركي مشكل است. يك تفاوت مهم بين اين دو قيمت است. يك فرش ابريشم چيني كه از روي فرش ايراني كپيبرداري شده است يكسوم تا نصف قيمت فرش ايراني قيمت دارد.
عمران امان در مورد كپيبرداري چينيها گفت: چينيها شايد طرحهاي اصيل و سنتي نداشته باشند اما در
كپيكردن از طرحهاي ديگر كشورها چنان مهارتي دارند كه ميتوانند نسخهاي به عينه از روي فرش اصلي توليد كنند.
در مورد اينكه چه زماني و چگونه صنعت كپيبرداري چين از روي فرشهاي ايراني آغاز شد، ديدگاههاي متفاوتي وجود دارد اما برخي معتقدند اين كار از دهه 1990 در سينكيانگ چين آغاز شد. در عين حال يكي از بزرگترين كارگاههاي توليد فرشهاي ايراني در چين در مناطق مركزي اين كشور قرار دارد.
يك ديپلمات غربي علاقهمند به فرشهاي ايراني گفت: چينيها دريافتند كپيبرداري از فرشهاي ايراني و تركيهاي بسيار سودمند است چراكه خريداران ديوانه اين محصولات هستند و به علاوه هركسي نميتواند يك فرش اصيل را از نسخه چيني آن تشخيص دهد.
لطيفشاه يك تاجر فرش افغاني در كراچي با پيشبيني افول فرش چيني گفت: چينيها قدرت رقابت خود را در اين بخش از دست ميدهند. در حال حاضر برخي پيشبيني ميكنند صنعت كپيبرداري فرش چين سقوط كند.
وي افزود: تعداد فزايندهاي از فروشگاههاي فرش در حال حاضر فرشهاي چيني را از فرشهاي خاورميانهاي جدا كردهاند تا به مشتريان نسبت به كيفيت كالاهاي خود اطمينان دهند. من مشترياني دارم كه در سال 20 هزار دلار براي خريد فرش هزينه ميكنند. آنها نهتنها چشم دارند و تفاوت ميان يك فرش اصيل ايراني و كپي چيني آن را ميبينند بلكه جزو بهترين مشتريان من هستند.