صنعت نساجي در سال 87
سال 87 را مي توان سال تغييرات طلايي در تعرفه ها براي صنايع نساجي ايران دانست .سالي كه در آن پس از مدتها كش و قوس ، تعرفه واردات پنبه صفرشد و همچنين پس از چند ماه تنش ،تعرفه هاي افزايش مربوط به رنگهاي پيگمنت و ري اكتيو به وضعيت سابق خود بازگشتند.
شايد بتوان مهمترين خبر سال جاري در حوزه صنايع نساجي را مربوط به كاهش تعرفه واردات پنبه به كشور و در حوزه صفر شدن اين تعرفه برشمرد .
گفتني است عدم تناسب ميان تعرفه نخ و پنبه طي چند سال اخير چالش هاي زيادي را براي كارخانه هاي ريسندگي كشور به وجود آورده و پايين تر بودن تعرفه واردات نخ از پنبه باعث شده بود كه حجم زيادي از نخ در كارخانه هاي نخ سازي كشور انبار شده و به فروش نرسد.
اما در ادامه سال 87 و همزمان با كاهش بهاي جهاني پنبه ،اوضاع براي صنايع نساجي ايران بهتر شد .
يكي از اصلي ترين دلايل كاهش بهاي پنبه در بازارهاي جهاني اين بود كه چين به عنوان بزرگترين مصرف كننده پنبه و در عين حال بزرگترين صادر كننده محصولات نساجي در جهان ،به دليل كاهش تقاضا و سفارش از سوي آمريكا و اتحاديه اروپا كارخانه هاي خود يكي پس از ديگري تعطيل كرده و همين امر باعث افت تقاضا براي خريد پنبه در بازارهاي جهاني شد .
اما در حالي كه اعتراض كنندگان پنبه كاران نسبت به كاهش تعرفه واردات پنبه ادامه داشت نساجان كشور اعلام كردند كه وزارت جهاد كشاورزي در پرداخت يارانه مصوب به پنبه كاران داخلي كوتاهي كرده و به همين دليل پنبه كاران داخلي دچار مشكلات زيادي شده اند .از سوي ديگر توافق شد تا نساجان از پنبه داخلي نيز خريد كرده و به اندازه نياز اقدام به واردات پنبه كنند . با اين وجود پنبه كاران داخلي همچنان از وضعيت به وجود آمده در مورد محصولات توليدي شان ناراضي بوده و اين عامل باعث شده تا در سال گذشته و حتي در شرايطي كه قيمت جهاني پنبه كاهش يافته بود پنبه كاران داخلي حاضر به كاهش محصولات خود نشوند .
اما بحث تعرفه در صنايع نساجي طي سال گذشته در مورد رنگ هاي پيگمنت و ري اكتيو نيز خبر ساز شد.
از ابتداي سال گذشته تعرفه واردات اين دو قلم در صنايع نساجي كشور كاربرد زيادي دارد ، به يكباره افزايش يافت تا داد صنايع نساجي كشور به طور بي سابقه اي به آسمان رفت . اعتراضي كه شايد حتي در مورد بالا بودن تعرفه واردات پنبه به كشور تا اين حد شدت نداشت.
كش و قوس براي كاهش اين تعرفه نيز چندين ماه ادامه يافت و بالاخره كاهش تعرفه واردات اين دو نوع رنگ نساجي در كميسيون ماده يك مصوب اجرايي شد .
طرح توليد پارچه چادر مشكي هم سال 87 مانند سال قبل آن توفيق چنداني پيدا نكرد تا يك باره ديگر ثابت شود كه قدم گذاشتن در برخي از حوزه هاي توليد آن طوري كه همگان فكر ميكنند نيست.
كارشناسان دلايل مختلفي را براي موفق نبودن طرح توليد پارچه چادر مشكي در يال جاري عنوان مي كنند . چنانكه رييس هيات مديره انجمن صنايع نساجي معتقد به وجود دست هاي پنهان در بازار چادر مشكي ايران است .