تاریخچه نساجی در کاشان

گفت و گو با مهندس بی نوا
سرپرست حوزه هنرهای سنتی وصنایع دستی کاشان

در راستای برنامه های مجله کهن برای سال 96 جهت اطلاع رسانی و اختصاص بخشی از مجله برای گزارش از بخش های مختلف نساجی در کشور برای شروع به سراغ اداره میراث فرهنگی شهر کاشان جناب آقای مهندس بی نوا رفتیم. آقای بی نوا از سال 77 در این اداره مشغول به کار هستند. تاریخچه صنعت نساجی را از آغاز تا کنون بررسی کردیم و از روند احیای زری بافی در این مجموعه و راه هایی که میتوان با انجام آنها این صنعت را زنده نگاه داشت سخن گفتیم.
مهندس بی نوا صحبت های خود را اینگونه اغاز کردند: در رابطه با تاریخچه نساجی در کاشان به باید گفت که قدمت نساجی در کاشان با توجه با کاووشهای صورت گرفته در کاشان در منطقه سیَلک چرخ های نخ ریسی و وسایل ابتدایی بافندگی کشف شده. این مسئله نشان دهنده این است که قدمت بافندگی در کاشان به همان دوره تپه های سیلک برمیگردد. تپه های سیلک در کاشان 7000 سال قدمت دارد اما شاید به قطعیت نتوان گفت که صنعت نساجی نیز در همین دوره شروع شده است اما مطابق با شواهد و قرائن و تحقیقاتی که صورت گرفته آنچه مسلُم است قدمت بالای نساجی در کاشان میباشد. وقتی بخواهیم با دلیل و مدرک صحبت کنیم دو هزار و پانصد سال قبل در ایران زری بافی داشتیم و یکی از مهم ترین مراکز تولید آن در کاشان بود. اینگونه با طرح مثالی خدمت شما عرض کنم بایستی یک صفحه کاغذی وجود داشته باشد تا یک نقاشی روی آن کشیده شود، پس متوجه میشویم قبل از 2500 سال ابتدایی ترین پارچه ها یعنی پارچه های نخی، ابریشمی و امثالهم وجود داشته است که در آن دوره صنعت گران توانستهاند به اوج که زری بافی میباشد برسند. ما قبل از اسلام نیز در ایران زری بافی داشتیم. بعد از ورود اسلام به کشور کم فروغ تر میشود.
ادامه این گزارش را میتوانید در شماره 41(اردیبهشت) مجله کهن بخوانید. چنانچه مایل به تهیه گزارش از مجموعه های موجود در شهر و یا محل کارتان جهت اطلاعرسانی و بهبود روند فعالیت و شناخته شدن از طریق مجله کهن هستید با تحریریه مجله تماس حاصل فرمایید.
02177245780