ايمني در صنايع نساجي؛ لزوم درس آموزي از حوادث

تهیه و تنظیم: حسين بافته چی، فرشاد رحيمي
مقالهای که در ادامه میآید بخش خلاصهای است از آنچه که به صورت کامل در مجله شماره 44 به آن پرداخته شده است.
24 نوامبر سال 2012 كشور بنگلادش شاهد يكي از فجيع ترين حوادث صنعتي تاريخ بود. در اين روز در كارخانه نساجي Tazreen حدود 117 نفر در آتش سوختند و 200 نفر دچار جراحت شدند. بي ترديد اين حادثه با حدود 320 نفر كشته و زخمي يكي از فجيع ترين آتش سوزيهاي اتفاق افتاده در صنعت بود.
طبق بررسي هايي كه بعد از حادثه انجام گرفت، مشخص شد كه آتش در اثر يك اتصال كوتاه در طبقه اول كارخانه آغاز شده بود و تمام كارگران 9 طبقه در اثر اين آتش در ساختمان محبوس شدند. بدليل نقص در سيستمهاي اطفاء و همچنين وجود انبوه منسوجات آتش به سرعت در تمام ساختمان گسترش پيدا مي كند و اطفاء آن توسط آتش نشانان 17 ساعت بطول مي انجامد. بيشتر كشته ها در طبقه دوم پيدا شدند در حاليكه در حال تلاش براي فرار بودند. تعدادي از افراد بدليل سقوط از ارتفاع دچار آسيب شده بودند در حاليكه از ترس جان از پنجره ها به پايين مي پريدند. بر طبق اظهار نظر مدير عمليات تيم آتش نشاني، نبود راههاي فرار مناسب اصلي ترين دليل افزايش تلفات تا حدود 117 نفر بود. شدت آسيب به اجساد به حدي بود كه تنها با آزمايش DNA قابل تشخيص بودند. پس از اين حادثه بسياري از اتحاديه ها و هم چنين دولت به اين نتيجه رسيدند كه بايد در الزامات و قوانين ايمني در كارخانه هاي نساجي بازنگري جدي صورت گيرد. مشابه همين حادثه در كشور بنگلادش مي توان حادثه 8 مي 2013 با هفت كشته، حادثه 3 فوريه 2016 با 4 كشته و همچنين حادثه در ژانويه 2017 با 21 مجروح را نام برد. بر اساس آمار از سال 2013 در كشور بنگلادش 100 نفر در آتش سوزي در كارخانه هاي نساجي جان خود را از دست داده اند. مشابه اين حوادث در كشورهاي ديگر نيز قابل ذكر است. به عنوان نمونه حادثه در 11 سپتامبر 2012 در پاكستان كه منجر به فوت 289 نفر شد. در كشورهاي پيشرفته تر نيز مي توان مثالهايي از اين دست يافت. بر اساس اطلاعات اداره آمار كارگري آمريكا (Bureau of Labor Statistic) در طول سالهاي 2013-2010 در آمريكا 7 نفر در اثر حوادث در کارخانجات نساجي جان خود را از دست دادهاند.
براساس تحقيقي كه كارچي اوغلو و همكاران در سال 2012 در صنايع نساجي تركيه به عنوان يكي از كشورهاي پيشرفته در اين صنعت بر روي 374 نفر كه در طول سال از مخاطرات صنعت نساجي رنج مي بردند انجام دادند، به اين نتيجه رسيدند از ميان دلايل مختلف حوادث، در 2/42% آنها شرايط نا ايمن محيط كار نقش داشته است. در همين كشور حادثه آتش سوزي در شهر اوساك (Usak) در سال 2007 هر چند منجر به مرگ و مير نشد ولي ويراني كامل كارخانه را به دنبال داشت.
در ايران صنعت نساجي سابقه ديرينهاي دارد از لحاظ تاريخي اولين واحد توليد نساجي در ايران در سال 1281 تأسيس شد و از آن زمان تاكنون چندين ده هزار واحد توليدي افتتاح شدند. طبق آمار، حدود 20000 واحد صنفي و 1500 واحد صنعتي نساجي در ايران وجود دارد كه در آنها 30000 نفر در صنعت و 250000 نفر در صنف فعال هستند.
مراجع:
- Ozgur Karcioglu, Mehmet Zenir, Emrah Uyanik, Work Related Injuries In Textile Industry Workers In Turkey, Turkish Journal of Trauma & Emergency Surgery, January 2012
- گزارش وضعيت توليد و صادرات پوشاک، تهيه کننده: سازمان توسعه تجارت (دفتر توسعه صادرات)
- http://www.itema.ir/news/?item=2686 (اتحاديه توليد و صادرات نساجي و پوشاک ايران)
- https://www.osha.gov/SLTC/textiles/index.html (اداره بهداشت و ايمني شغلي آمريکا)
- http://www.hse.gov.uk/textiles/ (سازمان بهداشت و ايمني انگلستان)
- https://www.bls.gov/iag/tgs/iag313.htm