اختراع دستگاه رنگرزی نخ پارچه جین در یزد

نویسنده: حانیه حسینی یزد
استان با وجود جایگاه خوبی که در تولید منسوجات دارد، در تولید برخی محصولات دچار ضعف است که البته این نقیصه تنها محدود به استان نیست و کشوری است.
این ضعفها سبب شده است که برخی از منسوجات مصرفی کشورمان با وجود ظرفیتهای مناسب داخلی از خارج از کشور تامین شود که از جمله این منسوجات، پارچههای جین است.
توليد پارچه جين، متفاوت از ساير محصولات نساجي است و این تفاوت نشات گرفته از شيوه رنگرزي نخ این نوع پارچه است به طوری که این عملیات نيازمند پردازش روي نخ است.
به عبارت دیگر نخ پارچه جين بايد به گونهاي توليد شود كه لايههاي دروني نخ، بدون رنگ و سفيد و لايههاي بيروني آن رنگ يكنواخت مناسب به خود بگيرند.
همین موضوع نیز در پروسه رنگرزي نخ پارچه جين تفاوت عمدهاي را با سایر نخها ايجاد ميكند چرا كه بايد ضمن پيوسته بودن سيستم توليد و رنگپذيري نخ، به تدريج و همراه با كنترلهاي دقيق كششي، دما و فشار، رنگ و مواد شيميايي و تيتراسيون انجام شود. رعايت اين الزامات، نیازمند تكنولوژي بسیار پیچیده است که 2 مبتکر یزدی برای دستیابی به آن کمر همت بسته و نهایتاً نیز موفق به انجام آن شدهاند.
«سيد علياكبر ساداتاخوي» متولد 1350 داراي مدرك کارشناسی برق الكترونيك و «عليرضا محتاجعلي» متولد 1343 و دارای مدرك کارشناسی متالورژي است که هر 2 در واحد نساجی يزدباف مشغول به کار هستند. با «عليرضا محتاجعلي» در مورد اختراعشان، هدفشان و مشکلاتی که در راه دستیابی به این فناوری داشتند به گفتوگو نشستیم که در زیر میخوانید.
- در مورد اختراعتان بگویید.
«ایندیگو» نام دستگاه رنگرزي نخ تار است كه در رنگرزي نخهاي خاص به ويژه نخهاي پارچههاي جين با تنوع رنگهاي مختلف قابل استفاده است.
با توجه به اينكه در اين روش رنگرزي، امكان توقف ماشين در هنگام توليد وجود ندارد، سيستم ذخيره نخ در این دستگاه طراحي شده است و اين امكان را به اپراتور ميدهد كه بدون توقف در قسمت رنگرزي، جلوي ماشين تعويض چله کرده و آن را بهصورت مجدد راهاندازي کند.
- اين ايده از کجا به ذهنتان راه یافت؟
خلق ايده از شناسايي مشکل شروع ميشود. در واقع به دليل فعال بودن و پويايي صنعت نساجي و تعامل آن با انواع مسائل و نيازهاي فناورانه اين صنعت، هميشه به دنبال شناسايي چنین فرصتي بوديم.
این موضوع بهويژه در مورد محصولاتي كه بیشتر وارداتياند و سبب خروج ارزش افزوده از كشور ميشوند، حائز اهمیت بود بنابراین با در نظر گرفتن ظرفیتهای نساجی استان و ضعف فناوری موجود در اين صنعت، درصدد طراحي و ساخت ماشين اينديگو به عنوان حلقه مفقوده توليد پارچه جين به عنوان يكي از پركاربردترين پارچههاي وارداتي نساجي برآمدیم.
- آیا امکان تولید انبوه این دستگاه نیز فراهم شده است؟
البته دستگاه اينديگو حوزه كاربرد محدودي دارد و تنها در كارخانههای توليد پارچه جين كاربرد دارد ولی اهميت دستگاه در اين است كه تركيبی از تكنولوژيهاي مختلف و پيچيده در آن استفاده شده که قابليت تعميم به ساير حوزههاي نساجي را نیز دارد.
- در ساخت این دستگاه با چه مشكلاتي مواجه بودید؟
مهمترين مشكل در كارآفريني تكنولوژيك، مبهم بودن فضاي توسعه ايده و فناوري است كه شناسايي مراحل انجام كار را دشوار ميکند اما مهمترين مسألهاي كه ما با آن مواجه بوديم ايجاد شراكتهاي راهبردي با كارآفرينان و سرمايهگذاران بود. به عبارتی سرمايهگذاران درك مناسبي از ارزش آورده مخترعان كه همان ارزش غيرملموس دانش فني است، ندارند و به همین علت نیز در فرايند كار با مشكل تامين سرمايه و شراكت با سرمايهگذاران مواجه بوديم.
- رمز موفقیت خود را چه میدانید؟
اصولاً رمز موفقیت در شناسايي فرصتهاي فناورانه و تصميمگیری سريع برای طراحي و توليد فناوريهاي مرتبط و در زمان اجرای آن نیز همت و تلاش و پشتكار براي پيشگام بودن در عرضه اين فناوريها به بازار و جامعه و رفع نيازهاي مردم است.
- آیا در حوزه هاي ديگر هم مشغول هستید؟
بله، علاوه بر فعالیت در طراحي و ساخت ماشينآلات نساجي، بهتازگی تمركز خود را بر بازيافت پسابهاي نساجي معطوف کردهایم چرا که از يك سو در حفظ محيط زيست و پايداري توليد تاثير مثبتی دارد و از سوي ديگر به لحاظ اقتصادي ميتواند منافع مالي و اقتصادي شايان توجهي براي صنعتگران داشته باشد. همچنین اين موضوع ميتواند در حفظ سرمايههاي زيستي و مالي ملي تاثير چشمگیری داشته باشد.
- حمایت مسئولان را چگونه میبینید؟
مسئولان فرابخشي استان با برگزاري همايشها، جشنوارهها و نشستهاي مشترك با نخبگان، موجبات تعامل بيشتر و بهتر نخبگان با مسئولان و ساير نخبگان را فراهم میکنند. مسئولان نهادهاي مرتبط اعم از پارك علم و فناوري و بنياد نخبگان استان نيز در تامين بخشي از منابع مالي مورد نياز براي تجاري سازي طرحهاي دانش بنيان همكاريهايي دارند كه صد البته با توجه دولت، نيازمند تقويت بيشتر و جديتر است.
جهت عضویت در کانال تلگرام مجله کهن برروی لینک زیر کلیک کنید