رشد گرايش به حجاب اسلامي در کشور سوئد

براساس يک تحقيق از گرايشات اجتماعي و صنفي زنان مهاجر تبار ساکن سوئد، تمايل به استفاده از حجاب و پوشش اسلامي، بويژه در ميان دختران نوجوان مسلمان تبار در جامعه سوئد افزايش يافته است. “زنان محجبه شاغل در امور مختلف جامعه، با حفظ حجاب و حمل روسري نشان ميدهند با افتخار و پاکدامني، ميتوانند در جامعه حضور داشته باشند.”
بنا به تحقيقاتي که توسط يک بانوي خبرنگار سوئدي به نام خانم “کاترينا بيروال” صورت گرفته، بانوان و زنان جوان مسلمان که بعضا سالها در سوئد زندگي کردهاند، بيش از زمان زندگي در کشور سوئد ، به حفظ سنتها و پوشش اسلامي و استفاده از روسري گرايش پيدا کرده و پيوسته بر تعداد خانمهاي محجبه افزوده ميشود، به گونهاي که ميتوان گفت پوشش موي سر اکنون رايجشده است.
خانم کاترينا بيروال در بررسي خود، زنان محجبه را به دو گروه تقسيم کرده است: گروهي که عمدتا به منظور منحرف ساختن توجهات مردان و ممانعت از نگاه به آنان به چشم يک کالاي جنسي و تجاري و گروه ديگر که از نظر سنتي داشتن روسري و حجاب همانند بپا کردن کفش برايشان امري محرز و طبيعي است. اين خبرنگار سوئدي به اين نکته نيز اشاره کرده است که پوشش حجاب (اسلامي) علاوه بر زمينههاي فوق، ميتواند برخاسته از يک ديدگاه سياسي، عمدتا به منظور شکلي از مقاومت در برابر سرمايه داري غرب نيز مورد ملاحظه قرار گيرد.
آقاي يوناس سونسون، دانشجوي دکترا در رشته اسلام شناسي دانشگاه شهر لوند (واقع در جنوب سوئد)، در گفت و گو با کاترينا بيروال، ميگويد: در کشور سوئد آزادي کامل وجود دارد، بسياري از دختران علي رغم مخالفت والدين خود، اکنون روسري برسر ميگذارند و در اين مورد نمونههاي زيادي وجود دارد. وي ميگويد: روسري سفيد رنگ بزرگي که تا روي شانهها را ميپوشاند، توام با لباسهاي غربي (از نظر رنگ و جنس، نظير کت و دامن) به صورت يک روند مد در اروپا، ميان زنان مسلمان فراگير شده است. آنها در کشورهاي دموکراتيک زندگي ميکنند و حفظ اسلام خود را با آن جامعه تطبيق ميدهند و همزمان، دانش و آگاهيهاي آنان نسبتبه نگرشهاي مختلف در اسلام رشد مييابد.
خانم کاترينا بيروال در گزارش خود نوشته است: “افراد در خارج از وطن اصلي، اغلب سنتي ترو به حفظ سنن خود بيشتر گرايش پيدا ميکنند و اين امري است که زنان مسلمان را حتي از زمان زندگي در کشورهاي خودشان، بيشتر به استفاده از روسري ترغيب مينمايد. به نوشته وي: “حتي فمنيستهايي وجود دارند که معتقدند حجاب اسلامي، زنان آنان را از قيود بردگي و تهاجم مدها در امان نگه ميدارد”. اين خبرنگار در بخشي از گزارش خود درباره برگزاري نمايشگاه روسري در حومه پايتخت استکهلم، نوشته است: “مد ساز معروف فرانسوي، پير کاردن، بوتيک و شعبهاي در استانبول ندارد، اما در حومه استکهلم در منطقه رينکه بي (منطقه مهاجرنشين استکهلم) فروشگاه لباس زنانهاي وجود دارد که آخرين مد روسريها و مانتو از شالهاي رنگين تا رداي بلند زنانه را ميفروشد.
در کشور سوئد علي رغم وجود گرايشات نژاد پرستانه که بعضا گزارشات مطبوعاتي روند رو به رشد آن را خبر ميدهند، زنان مسلمان بويژه از کشورهاي عربي، بوسني و پاکستان، بيش از سالهاي گذشته، به حفظ حجاب رغبت نشان ميدهند.
در ايستگاههاي قطار زيرزميني و وسائط نقليه همگاني و فروشگاههاي بزرگ مرکز شهر، اکنون ملاحظه بانوان محجبه در مقايسه با ۴ سال پيش، امري طبيعي و عادي به نظر ميرسد.
براساس آخرين گزارشات رسانهها، در حال حاضر ۳۰۰-۲۰۰ هزار نفر از جمعيت ۸/۸ ميليون نفري سوئد را ساکنان مسلمان تشکيل ميدهند.
تعيين ميزان تقيد به اعمال و احکام اسلامي در ميان مسلمانان سوئد، امري بسيار دشوار است، اما با وجود سه سازمان بزرگ سراسري اسلامي که عمدتا چتر فراگير مراکز اسلامي مختلف در سوئد را تشکيل ميدهند، ميتوان گفت که ميزان تقيد به حفظ شعائر اسلامي در ميان مسلمانان ترک و عرب تبار بيش از مهاجرين ساير مليتهاست و علاقمندي براي مراجعه به مراکز اسلامي (پس از مشخص شدن وضعيت اقامت در سوئد) در ميان مسلمانان بوسنيايي و عرب، بيش از ساير مهاجرين ديده شده است.
گزارش روزنامه فوق از جمله گزارشات و به اصطلاح علائم اجراي اراده سياسي دولتبه ادغام فرهنگي مهاجرين در جامعه بومي سوئد و همچنين جلب افکار عمومي جمعيت کثير مهاجريني است که تابعيتسوئد را پذيرفتهاند